• Winterperiode Proeftuin Zwaagdijk, een bezoek waard

  De komende winter staat Proeftuin Zwaagdijk weer bol van de activiteiten op bloemenshowgebied. Rond half november worden de eerste bollen van Marax in een eigen afdeling van de kas gezet en worden de allervroegste rassen voor de Kerstkeuring klaargestoomd. Naast Marax hebben ook Borst Bloembollen en de combinatie Boon-Reus een eigen afdeling in de kassen van Proeftuin Zwaagdijk. Op deze manier kunnen zij zich letterlijk en figuurlijk onderscheiden van andere inzendingen.

  Begin december worden bollen ingehaald die bestemd zijn voor de CNB Bloem- en relatiedagen in Lisse en voor de Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen. Het wordt in de loop van december dus al interessant om de nieuwste en vroegste rassen te komen bekijken. Iets wat veel inzenders en donateurs ook doen in die tijd.
  Eind december komen de grote aantallen. Niet alleen de bollen voor de shows in De Goorn (Westerkoggeflora) en Creil (Bloembollenvakdagen Flevoland), maar ook veel bakken voor de eerste marktbroeishow op 26 januari 2018 tijdens de Dag van de Tulp. Deze dag laat wat aantallen betreft een stijgende lijn zien. Dit komt ten eerste omdat het een vroeg seizoen is en ten tweede omdat er een tendens is dat er meer een meer rassen in het vroegere assortiment komen. Daarnaast is natuurlijk het programma van de combinatie jaarvergadering KAVB met het laatste nieuws op onderzoekgebied een belangrijke reden om deze dag bij te wonen.

  Begin januari komt een deel van de bollen voor de Driebanflora in de kas te staan en samen met alle inzendingen voor podiumtulpen, beurzen en keuringen kan de echte tulpenliefhebber hier zijn hart ophalen.
  In de tweede helft van januari wordt ruimte gemaakt voor de hoeveelheden van de Vaktentoonstelling en Lentetuin Breezand. Als vanouds twee omvangrijke bolbloemenshows waar veel nieuwe en gangbare rassen van gerenommeerde veredelingshuizen zijn te zien. Het treft dat deze inzendingen al tijdens de  genoemde Dag van de Tulp zijn te aanschouwen, dus reden des te meer om op die dag aanwezig te zijn.
  In februari is Proeftuin Zwaagdijk gastheer voor de vijfde Vaktentoonstelling van 22 – 25 februari. De organisatie hiervan is alweer een paar maanden druk bezig met het op poten zetten van dit evenement wat het thema Duurzaamheid heeft meegekregen. Meer nieuws hierover volgt vanuit het bestuur van de Vaktentoonstelling.

  In de aanloop daarnaartoe komen de kassen rond half februari vol te staan met tulpen voor de Tulip Trade Event.
  Dit evenement wordt voor de derde keer gehouden op 13, 14 en 15 maart 2018. Steeds meer bollen exporterende bedrijven nemen hier aan deel en het lijkt erop dat zij een plaats hebben weten te veroveren tussen al het showgeweld van de voorgaande maanden en het buitengebeuren van Keukenhof en praktijk. Veel buitenlandse afnemers van onze bollen hebben de weg weten te vinden naar waar het in de tulpen is begonnen en waar we uiteindelijk allemaal van profiteren. De honderden gangbare en nieuwe rassen die over de wereld worden verspreid worden bij Proeftuin Zwaagdijk in bloei getrokken en zijn tijdens de Vaktentoonstelling te bezichtigen.

  Eind februari komt het einde van het broeiseizoen in zicht. De laatste tulpen worden ingehaald en voor de Keukenhof afgebroeid. Daarnaast staat er voor de liefhebber nog een kas vol met bijgoed voor de Bijzondere Bolgewassenparade zoals Iris species, Crocus, Ornithogalum, Scilla, Chionodoxa, Narcis, Puschkinia, Muscari en nog veel meer.

  Wij zien u graag in de winterperiode bij Proeftuin Zwaagdijk.

Winterperiode Proeftuin Zwaagdijk, een bezoek waard