• Vollegrondsgroente


 • Op het gebied van onderzoek in de vollegrondsgroente heeft Proeftuin Zwaagdijk u veel te bieden. Binnen het bedrijf is veel expertise aanwezig van de vollegrondsgroentegewassen. Het soort proeven wat Proeftuin Zwaagdijk al jaren in deze verschillende gewassen uitvoert is zeer uit√©√©nlopend en u kunt dan ook voor vrijwel elk soort onderzoek bij ons terecht. Het onderzoek wat we in de vollegrondsgroente uitvoeren bestaat voornamelijk uit:

  • Toelatingsonderzoek voor gewasbeschermingsmiddelen (GEP)
  • Residu-onderzoek(GLP)
  • Bemestingsonderzoek
  • Rassenonderzoek

  Sluitkoolplatform
  Een belangrijke locatie waar Proeftuin Zwaagdijk onderzoek uitvoert is het Sluitkoolplatform in Dirkshorn. Proeftuin Zwaagdijk zit al jaren op deze locatie die midden in het belangrijkste sluitkool-gebied van Nederland ligt. Op het Sluitkoolplatform kunt u terecht voor al uw proeven in sluitkool en overige koolgewassen. De locatie is met name geschikt voor demonstratieproeven en promotie. Ieder jaar worden er rondom het Sluitkoolplatform open dagen en presentaties georganiseerd die bezocht worden door telers en diverse andere partijen in de sector.

  Teelt op water
  Als onderzoeksbedrijf speelt Proeftuin Zwaagdijk een belangrijke rol in de systeeminnovatie van de agrarische sector. Zo ook bij de huidige ontwikkeling van de teelt op water. In het onderzoek naar teelt op water wat Proeftuin Zwaagdijk uitvoert, zijn al grote stappen gezet. Proeftuin Zwaagdijk is daarbij nauw betrokken geweest bij het in het groot opzetten van een teeltsysteem van sla op water van de eerste teler in de kop van Noord-Holland die daar aan begonnen is. Wat onderzoek op het gebied van systeeminnovatie betreft kan Proeftuin Zwaagdijk ook veel voor u betekenen.

  Kunstmatig infecteren
  Voor het slagen van gewasbeschermings-proeven is een bepaalde mate van plaag- of ziektedruk erg belangrijk. Het verschilt erg van jaar tot jaar of een natuurlijke infectie plaatsvindt en aanslaat. Kunstmatige infectie is dan een goede manier om de kansen op een goede infectie te verhogen. Proeftuin Zwaagdijk heeft de kennis en middelen in huis voor kunstmatige infectie van verschillende ziekten en plagen. Een goed voorbeeld hiervan is Sclerotinia in stamslaboon.