• Terugblik Vaktentoonstelling 2017: Big Data

  In februari vond voor de vierde keer de Vaktentoonstelling plaats en was voor de vierde keer op rij een succes. Dit jaar was het thema ‘Big Data’ aan het evenement verbonden.
  Op 16 februari was de start van het evenement met de ‘Meet & Greet tussen aanvoerders en afnemers van snijtulpen. Hierbij liet een groot aantal aanvoerders hun nieuwe producten en productconcepten zien aan de inkopers en handelaren van de veiling. De feedback die hierop werd gegeven werd als zeer waardevol beleefd. Daarnaast werden pitches gegeven door verpakkingsbedrijven Dillewijn Zwapak en Broekhofmet als thema ‘De kracht van afbreekbare verpakking’ . Deze bedrijven presteren het verpakkingen te produceren die er uit zien als plastic folie, maar volledig biologisch afbreekbaar zijn. De milieuwinst zal flink toenemen als dit soort verpakkingen de standaard worden. Na een presentatie van Royal FloraHolland over de laatste stand van zaken over de tulpenverkoop, kon begonnen worden met het netwerken bij de bloemen. Door diezelfde Royal FloraHolland werd afsluitend een lunch aangeboden waarna de deelnemers met veel kennis rijker hun wegen vervolgden.

  ’s Avonds werd een praktijkvoorbeeld van het thema Big Data gepresenteerd. Blue-bi Systems liet zien hoe Big Data kon worden geïntegreerd in de bedrijfsvoering.
  Hierna was het woord aan Dr. Frans Feldberg die een zeer interessante en boeiende presentatie gaf over Big Data. Ook deze presentatie bleef niet bij woorden alleen: onder auspiciën van de KAVB zal een Big Data project worden opgestart. De kern hiervan is het verzamelen van klimatologische gegevens door zoveel mogelijk bedrijven en uit deze gegevens relevante informatie halen die uiteindelijk zal moeten leiden tot minder zuur in de bollenteelt van tulp. Een ambitieus plan. Als u interesse heeft, kunt u zich melden bij de KAVB door een e-mail te sturen naar kavb@kavb.nl.

  Vrijdagmiddag 17 februari hielden drie bedrijven ieder een pitch van 20 minuten op (hun) gebied van ‘Big Data’.

  Dacom Farm Intelligence
  Dacom Farm Intelligence is een innovatief hightech bedrijf dat gespecialiseerde ICT, sensorapparatuur en adviesdiensten ontwikkelt en levert. Dacom adviseur Altjo Medema richtte zich in de presentatie op een demonstratie van oplossingen op het gebied van irrigatiemanagement in de bollenteelt.

  Havatec Hortidash
  HAVATEC presenteerde Hortidash, een productie- en statistieken platform voor de tulpenbroei. Op één display kunnen verschillende regel- en registratiesystemen realtime naast elkaar uitgelezen worden.

  30MHZ draadloze sensoren
  Het inzetten van sensoren in kassen, labruimtes, koelcellen en op het veld wordt steeds populairder en we zien een groeiend aantal concrete toepassingen. 30MHZ levert draadloze sensoren met een intuïtief dashboard in de bloembollensector. In de presentatie vertelden zij over draadloze communicatietechnieken zoals LoRaWAN, SigFox en Zigbee en wat de verschillen hiertussen nu precies zijn op het gebied van bereik, betrouwbaarheid, veiligheid en batterijduur.

  Blue-bi Systems
  Blue-bi Systems, die de avond ervoor al een schot voor de boeg had gegeven, ging dieper in op haar Real Management System, een systeem wat gegevens van menselijke werkzaamheden en systemen inzichtelijk maakt. Personeel legt zijn werkzaamheden vast via terminals op de werkvloer, waartoe ze met een speciale sleutel toegang krijgen. Hierbij kan ook de klimaattechniek, watergift, belichting en bemesting gekoppeld worden. Inzicht wordt verkregen in wie waar is; er wordt bepaald wie waar moet zijn en wie waar mag komen. Blue-bi Systems liet zien hoe al die gegevens zijn te koppelen. Big data in de praktijk!

  Diezelfde avond was de uitreiking van de Achmea Tulpenprijs. Door een deskundige jury N. Hof (CNB Kwaliteit+), Bas Karsten (Rainbow Colors BV), Sven Jong (Paul Jong Export en Groothandel van Bloemen BV) en Joris De Waard (P. Aker Flowerbulbs BV) werd uit 10 tulpen de beste broeitulp gekozen. Deze tulpen werden de gehele kasperiode vanaf inhalen tot aan de bloei in de kas door de jury beoordeeld. De uiteindelijke winnaar was de roze tulp ‘Sissi’.

  De Vaktentoonstelling is in het weekend gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Ook deze dagen werden druk bezocht en getuigen van een toenemende populariteit in deze regio.
  De Vaktentoonstelling van 2017 kenmerkte zich door zijn levendigheid en gezelligheid. Al meer vakgenoten en bedrijven weten de weg naar Zwaagdijk te vinden en voor het bestuur was de afgelopen editie een stimulans om zich vol in te zetten voor het eerste lustrum. De vijfde editie zal plaatsvinden van 15 tot en met 18 februari 2018.

Terugblik Vaktentoonstelling 2017: Big Data