• Start project Fieldlab Vertical Farming

  Proeftuin Zwaagdijk is één van de partners in het dit jaar startende EFRO project ‘Fieldlab Vertical Farming Zuid-Holland’.
  In Vertical Farms vindt plantaardige productie plaats met uitsluitend kunstlicht (meestal LED). Dit maakt het mogelijk om in meerdere lagen te telen en daardoor de productie per m2 grond flink te verhogen. Het gesloten karakter van Vertical Farms heeft veel voordelen: de productie is nagenoeg onafhankelijk van de buitenomstandigheden, dus beter beheersbaar en beter te plannen. Water en meststoffen kunnen veel efficiënter worden benut en er is nagenoeg geen emissie.

  Ondanks dat er ook in Nederland door veel partijen wordt gewerkt aan de ontwikkelingen van deze teelttechniek neemt Vertical Farming m.n. sterk toe in de VS en Azië. De Nederlandse tuinbouw dreigt daardoor op achterstand te raken.

  Het project Vertical Farming Zuid-Holland beoogt de in Nederland bestaande kennis en ervaring te bundelen en uit te bouwen. Daarmee moet Nederland ook op het gebied van Vertical Farming wereldwijd een toonaangevende rol kunnen spelen.

  Proeftuin Zwaagdijk zal op haar locatie bij het WHC m.n. actief zijn op het gebied van Educatie en Training, waarbij de belangrijkste doelgroepen ondernemers en studenten zijn.
  Stagiaires van Hogeschool Inholland zullen zich vanaf september gaan verdiepen in diverse vraagstukken rond Vertical Farming zoals de opkweek van uitgangsmateriaal en klimaat. De daarvoor beschikbare LED-cel worden momenteel uitvoerig getest en geoptimaliseerd.

  De partners in dit project zijn – naast Proeftuin Zwaagdijk – Stichting Greenport Horti Campus, WUR, het Improvement Centre, Hogeschool Inholland, Delphy, Vitro Plus, Logiqs, Future Crops en Signify. Ondersteunende bedrijven zijn Van Gelder Groente en Fruit, Certhon Greenhouse Solutions, Priva en Rijk Zwaan.

   

Start project Fieldlab Vertical Farming