• Seed support

 • Een groeiende dienst binnen Proeftuin Zwaagdijk is het ondersteunen van de zaadbedrijven bij diverse activiteiten. Al vele jaren verricht Proeftuin Zwaagdijk diverse werkzaamheden voor de zaadindustrie. Proeftuin Zwaagdijk onderhoudt daarbij nauwe contacten met diverse zaadbedrijven en heeft een belangrijke rol binnen Seed Valley. Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten die Proeftuin Zwaagdijk uitvoert voor de zaadindustrie.

  Kiemproeven
  Dit onderzoek bestaat voornamelijk uit het beoordelen van de kieming van zaadpartijen, zaadcoatings en gewasbeschermingsmiddelen toegepast op zaden.

  Aanleg en onderhoud van demovelden
  Voor open dagen en andere promotieactiviteiten worden demovelden door heel Nederland aangelegd en onderhouden. Ook voor ondersteuning bij de aanleg en onderhoud van demovelden wordt gebruik gemaakt van de diensten van Proeftuin Zwaagdijk.

  Kiemtoets
  Het controleren van zaadpartijen op kiemkracht en kiemenergie om de kwaliteit van het zaad te bepalen.

  Toets bruikbare planten
  Het beoordelen van de groeiende planten uit een zaadpartij op uniformiteit en de kwaliteit van de planten om de bruikbaarheid van het zaad te bepalen.

  Tetrazolium toets
  Een snelle toets om binnen enkele dagen de kiemkracht van een zaadpartij te bepalen. Deze snelle toets is minder nauwkeurig dan een kiemtoets en is bedoeld om zo snel mogelijk een algemene indruk van de kwaliteit van een zaadpartij te krijgen.

  Zaadvochtigheid toets
  Het testen van de zaadvochtigheid door het verschil in gewicht voor en na droging van het zaad te bepalen. De zaadvochtigheid is een belangrijke factor voor de houdbaarheid van het zaad.

  Zaadzuiverheid toets
  De samenstelling van het zaad bepalen, onderverdeeld in zuivere zaden, andere soorten zaden en overig materiaal. Om de groeiende behoefte vanuit de zaadindustrie in te vullen heeft Proeftuin Zwaagdijk onafhankelijk en vakkundig laboratoriumonderzoek te bieden