• Sectoren

 • Vanaf het moment van privatisering was Proeftuin Zwaagdijk vooral gericht op de bloembollen en vollegrondsgroente. Tegenwoordig is Proeftuin Zwaagdijk gegroeid tot een bedrijf dat zich richt op de gehele agrarische sector met uitzondering van de veeteelt. Het bedrijf is werkzaam in de volgende sectoren: vollegrondsgroente, akkerbouw, glastuinbouw, bloembollen, boom-/fruitteelt en zaden(seed support). 

  Om onderzoek te kunnen verzorgen van een hoogwaardige kwaliteit is Proeftuin Zwaagdijk gecertificeerd voor GLP, GEP, TNG en ISO. Hieronder volgt het dienstenaanbod van Proeftuin Zwaagdijk.

  Gewasbeschermingsmiddelen onderzoek
  Proeftuin Zwaagdijk is specialist in het uitvoeren van gewasbeschermingsmiddelen onderzoek. Door de GEP en TNG certificatie is Proeftuin Zwaagdijk gekwalificeerd voor het uitvoeren van toelatingsonderzoek voor gewasbeschermingsmiddelen. Naast toelatingsonderzoek test Proeftuin Zwaagdijk voor diverse partijen gewasbeschermingsstrategieën. Een beheersbare infectie met plantpathogene organismen is essentieel bij gewasbeschermingsmiddelen onderzoek. Proeftuin Zwaagdijk kan met haar kennis van kunstmatige infectiemethoden planten infecteren met o.a. schimmels, insecten en mijten. Voor de GEP erkenning voor België is het ook mogelijk om in België toelatingsonderzoek uit te voeren. 

  Residuonderzoek
  Met het GLP certificaat is Proeftuin Zwaagdijk gekwalificeerd om residu onderzoek uit te voeren. Proeftuin Zwaagdijk heeft ruime ervaring in onderzoek naar residugegevens van gewasbeschermingsmiddelen op allerlei gewassen van vollegrondsgroente tot bloembollen en snijbloemen.

  Meststoffenonderzoek
  Meststoffenleveranciers maken al jaren dankbaar gebruik van de diensten van Proeftuin Zwaagdijk. Onderzoek naar de invloed van bemesting op de opbrengst en kwaliteit van het product zijn belangrijke onderzoeksvraagstukken. Daarnaast is de praktische toepassing van de meststof een essentieel item. Meststoffenonderzoek wordt uiteraard uitgevoerd op een locatie of grondsoort die de klant wenst.

  Rassenonderzoek
  Ook bij het onderzoek naar gebruikswaarde van rassen kan Proeftuin Zwaagdijk behulpzaam zijn. Bij een gebruikswaarde onderzoek vergelijkt Proeftuin Zwaagdijk tussen rassen bijvoorbeeld de ziektegevoeligheid, opbrengst en houdbaarheid. Voor bloemen bieden wij mogelijkheden om het vaasleven te testen in onze uitbloeiruimte.

  Teelttechniek
  Al jaren is teelttechniek een belangrijk onderdeel binnen het onderzoek van Proeftuin Zwaagdijk. Voor het ontwikkelen en toepasbaar maken van innovaties en duurzame ideeën bent u hier aan het goede adres. Belangrijke voorbeelden van onderzoek op teelttechniek uitgevoerd door Proeftuin Zwaagdijk zijn de teelt op water van diverse gewassen en LED-verlichting.