• Open middag bolontsmetting bij Proeftuin Zwaagdijk

  ZWAAGDIJK – Op donderdag 15 september tussen 13:00 uur en 17:00 uur vindt een open middag bolontsmetting plaats bij Proeftuin Zwaagdijk. Tijdens de open middag laten diverse leveranciers en fabrikanten de resultaten van tal van interessante proeven zien. Ook worden er lezingen gehouden over nieuwe regelgeving rond driftreductie en de invloed van klimaatverandering op onze gewasbescherming. U als bollenkweker bent van harte welkom op deze open middag.

  Lezingen
  Per 1 januari 2017 wordt het verplicht om bij open teelten te spuiten met een driftreductie van 75%. Dit geldt ook als het perceel niet is gelegen aan een watergang. In de eerste lezing geeft Klaas Meijaard van Meijaard Agrarisch Advies, antwoorden op de vraag welke gevolgen deze wetgeving in de praktijk heeft. In de tweede lezing staat het onderwerp klimaatverandering en gewasbescherming centraal. ‘Door de hogere temperaturen en zwaardere regen en hagelbuiten krijgen we te maken met andere ziekten, plagen en onkruiden’ aldus Erno Bouma van Agrometeorologisch adviesbureau. Erno Bouma vertelt u meer over de toepassingswijze- en moment van gewasbeschermingsmiddelen in relatie tot weersomstandigheden. De lezingen worden twee keer gehouden. Zie programma.

  Onderzoek bolontsm.
  Het doel van bolontsmetting is duidelijk: voorkomen van schimmelaantasting, verlagen van het percentage zuur en verbeteren van de huidkwaliteit. Dit jaar laten Agrifirm Plant, ADAMA, Bayer CropScience, BASF en Certis Europe zien welk effect specifieke bolontsmettingsmiddelen hebben. Tijdens de open middag zullen zij de bollen, zowel de gezonde als de zieke, per behandeling laten zien. Huidkwaliteit en zuur zijn hierbij de belangrijkste criteria. Door de resultaten van diverse strategieën naast elkaar te zien krijgt u als teler een beter inzicht in de effecten van middelen en combinaties daarvan. Agrifirm Plant richt zich in de proeven speciaal op de toegevoegde waarde van hulpstoffen. Opvallend is verder het onderzoek naar bolcoating door Incotec, Proeftuin Zwaagdijk, WUR/PPO en KAVB. Frank Kreuk van Proeftuin Zwaagdijk zal eerste resultaten laten zien en toelichting geven.

  Techniek
  Daarnaast zijn o.a. Cleanlight, Agrozone en Machinefabriek Akerboom aanwezig om u de nieuwste ontwikkeling in de techniek van bolbehandeling- en ontsmetting te laten zien. Syngenta Crop Protection geeft toelichting over de Heliosec, een duurzame oplossing voor afvoer van restvloeistof.

  Spuitlicentieverlenging
  De open middag telt mee voor de verlenging van uw spuitlicentie voor het themaTechniek en veiligheid. U kunt zich ter plaatse hiervoor aanmelden. U dient minimaal van 13:00 tot 16:00 aanwezig te zijn en beide lezingen te volgen. De kosten bedragen € 45 excl. BTW en worden achteraf verrekend. Vergeet niet uw geldige spuitlicentiepas mee te nemen!

  Meer informatie
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Proeftuin Zwaagdijk via 0228-563164 of ronaldhand@proeftuinzwaagdijk.nl

  Programma
  Locatie: Proeftuin Zwaagdijk, Tolweg 13, Zwaagdijk-Oost

  12.45u Inloop met koffie/thee en lekkernij
  Inschrijving spuitlicentieverlenging
  13.00u Start open dag
  13.15u  Lezingen ronde 1
  14.00u Pauze tussen lezingen
  14.30u Lezingen ronde 2
  15.15u  Rondleiding in groepjes langs proeven (voor de spuitlicentie mensen)
  17.00u Einde open dag.

Open middag bolontsmetting bij Proeftuin Zwaagdijk