• Ontwikkelen precisiespuit
    Proeftuin Zwaagdijk doet onderzoek naar het optimaliseren van de proefveldspuit. Op dit moment wordt er gespoten met een trekker waarop 10 tanken bevestigd zijn. Voordat de spuit op druk is, wordt er al een aantal liter vloeistof verspild op de kopeinden, een aantal doppen beginnen al te sproeien. De spuitarmen zijn aan beide kanten 6 meter lang. Elke behandeling moet apart gespoten worden, waardoor er meerdere keren door de proefvelden heen gereden wordt. Het vergt veel tijd en moeite voor de bestuurder om de tanken te spoelen na afloop van de behandelingen.

    Proeftuin Zwaagdijk onderzoekt de mogelijkheden die er zijn om hier verandering in te brengen. Er wordt gekeken naar de ontwikkelingen in sensoren en GPS-sturing. De technologieën ontwikkelen zich snel, en Proeftuin Zwaagdijk wil met deze ontwikkelingen mee gaan. Zo is er een optie om de doppen van de spuitarmen met sensoren af te laten sluiten, pas als de spuit op druk gekomen is zullen de doppen open gaan. De ontwikkelingen zijn er ook om plaats specifieke bespuitingen uit te voeren die in de GPS-kast van de trekker gezet kunnen worden, zogenaamde taakkaarten. Automatische sturing aan de hand van GPS zal de bestuurder ontlasten.

    Voor Proeftuin Zwaagdijk is het van belang dat de spuittrekker niet te breed is, omdat deze vervoerd moet worden door heel Nederland naar diverse proeflocaties. Proeftuin Zwaagdijk wil graag een trekker met proefveldspuit, waarmee proefvelden uitgezet kunnen worden die automatisch de behandelingen uitvoert en ook automatisch recht rijdt.

Ontwikkelen precisiespuit