• Winterprogramma tulpenbroeierij succesvol

  Het complete aanbod aan kennis en innovatie. Van december tot en met maart draaide het bij Proeftuin Zwaagdijk om broeierijproeven, marktbroeishows, themadagen en assortimentsvernieuwing. Tulpen, hyacinten, narcissen en bijgoed van het nieuwste assortiment werden afgebroeid bij Proeftuin Zwaagdijk voor show- en testdoeleinden. Proeftuin Zwaagdijk kijkt terug op een uitstekend seizoen.

  Marktbroeishow mechanisatiebeurs Lisse
  Voor de bollenkweker- en broeier is het een uitdaging om net dat ras te vinden wat in zijn kraam past en liefst nog een goede rendement oplevert ook. Proeftuin Zwaagdijk heeft hierbij de marktbroeishows in het leven geroepen zodat de kweker/broeier op basis van praktische informatie zijn keuze kan maken. Dit seizoen werden drie marktbroeishows georganiseerd. De eerste was op de mechanisatiebeurs in Lisse van 10 ‘ 13 januari. De organisatie van de beurs had een gekoelde ruimte beschikbaar gesteld. Hier konden de allervroegste rassen op praktijkschaal aanschouwd worden. Deze primeur sloot uitstekend aan bij de wensen van het professionele publiek en is voor herhaling vatbaar.

  Tweede marktbroeishow met themadag assortimentsvernieuwing
  De tweede marktbroeishow was op 27 en 28 januari bij Proeftuin Zwaagdijk. Zoals alle jaren werd hierbij de eerste speciale tulpenkeuring gehouden, maar dit was niet het enige. In samenwerking met KAVB, FloraHolland en LTO Groeiservice organiseerde Proeftuin Zwaagdijk een themadag waarbij werd ingegaan op kraamverbetering. Ruim 200 belangstellenden bezochten de bijeenkomst.

  Innovatiebeurs
  De derde marktbroeishow in combinatie met de innovatiebeurs werd niet, zoals andere jaren, tijdens het Holland Flowers Festival gehouden maar een week ervoor (16 en 17 februari). Naast meer dan 200 nieuwe en bestaande rassen waren een aantal interessante proeven te zien. Onder andere op het gebied van ozon (bollen- en galmijtbestrijding), klimaat, waterbroeitrays en potgrond. Twintig gelieerde bedrijven aan de tulpenbroeierij informeerde de bezoekers verder over de nieuwste ontwikkelingen in de tulpenteelt- en broei. Op donderdag 16 februari werd een vakavond georganiseerd met als onderwerp Het Nieuwe Telen in Tulpen. Over deze drukbezochte bijeenkomst is een apart bericht over opgenomen in de nieuwsbrief.

  Narcissenweek
  In de periode tussen de marktbroeishows stonden de kassen vol met bolbloemen van het nieuwste assortiment. Deze bloemen waren bestemd voor shows als de Westerkoggeflora, Driebanflora, Lenteweelde en  Creilerflora. Daarnaast stond er weer een mooie collectie narcissen voor de Narcissenweek (28 januari ‘ 3 februari 2012) en natuurlijk mogen we de Podiumtulpen niet vergeten bij CNB.

  Floriade
  Toch is het broeiseizoen voor Proeftuin Zwaagdijk nog niet geheel voorbij. Deze maand worden tulpen geleverd voor de wereldtentoonstelling Floriade in Venlo. Ruim 17.000 snijtulpen worden deze maand afgeleverd voor de openingstentoonstelling.

   

nieuwsbrieven

Winterprogramma tulpenbroeierij succesvol