• Vaktentoonstelling met meet en greet afnemers

  Op 18, 19, 20 en 21 februari 2016 zal voor de derde keer de Vaktentoonstelling plaatsvinden bij Proeftuin Zwaagdijk. De twee succesvolle edities van de afgelopen jaren en de positieve reacties uit het vak geven volop aanleiding hiertoe. Op dit moment hebben zich al weer veel bedrijven gemeld die hun nieuwe en bestaande assortiment laten zien.

  Voor het aankomende jaar heeft de werkgroep weer veel nieuwe ideeën uitgewerkt om een zo breed mogelijk programma aan te kunnen bieden.

  Zo is er de verkiezing van de beste tulp, de ‘Interpolis Tulpenprijs’. Er waren dit jaar bijna dertig aanmeldingen en hieruit is door de werkgroep een top 10 geselecteerd die in januari 2016 bekend wordt gemaakt. Deze tulpen worden afgebroeid op bakken zoals in de praktijk gebeurt en beoordeeld door een deskundige jury waarvan de leden afkomstig zijn uit de hele keten. Uiteindelijk wint de tulp die het hoogste heeft gescoord op zaken als algehele stand, broeisnelheid, blad, poot, bloem etc. Vorig jaar was dat de tulp ‘Choice’ en de uitverkiezing hiervan werd breed uitgemeten in de pers. Daarnaast heeft Keukenhof aandacht besteed aan ‘Choice’ zodat deze tulp bij het zeer brede consumentenpubliek onder de aandacht is gekomen. De uitverkiezing heeft dus zeker gevolgen.

  Daarnaast worden vakavonden en bijeenkomsten georganiseerd waarbij bollentelers en –broeiers in de gelegenheid worden gesteld met hun kopers en afnemers in contact te komen om te praten over bijvoorbeeld (nieuw) assortiment en/of nieuwe verkoopconcepten. Zo kan uit de eerste hand worden vernomen wat de wensen en behoeften van de klanten zijn. Uiteraard praat dit het gemakkelijkste bij een product. Hierbij roept de organisatie kwekers en broeiers op hun (nieuwe) producten of verkoopconcepten op de Vaktentoonstelling te laten zien. Dit kan door vlak vóór de Vaktentoonstelling veilingklaar gemaakte bloemen in te zenden voor de zogenaamde Trade Fair. Door u, uw product, de prettige sfeer en persoonlijke benadering hopen we veel inkopers, klanten en exporteurs naar de Vaktentoonstelling te trekken met als doel een waardevolle interactie tussen koper en producent.

  Nieuw is dat er voor de echte tulpenkenners dit jaar tijdens de Vaktentoonstelling een tulpenkeuringswedstrijd wordt georganiseerd. Deze keuring wordt door de ‘Stichting NK Tulpen Keuring’ onder handen genomen en kan meetellen voor de finale van het Nederlands Kampioenschap. Een belangrijke aanvulling dus voor de Vaktentoonstelling.

  Ook het kennisaspect wordt tijdens het evenement niet vergeten. In navolging op vorig jaar willen we overdag workshops geven over diverse actuele onderwerpen. In combinatie met broeiproeven levert dit dan veel interessante kennis op voor de bezoekers.

  Zo zal een dagdeel door Agrozone worden ingevuld waarbij het onderwerp ozon in de tuinbouw wordt behandeld. Daarnaast wordt een presentatie gegeven over waterzuivering in de tulpenbroeierij door Proeftuin Zwaagdijk in samenwerking met TNO en WUR Wageningen.

  Tenslotte, een goede Vaktentoonstelling is niet compleet zonder bedrijvenbeurs. In de laatste jaren zijn er veel nieuwe ontwikkelingen geweest in ons vak en de betreffende bedrijven vertellen u hier graag over. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mechanisatie, bollen bewaring, bloemenverwerking en installatietechniek zullen aanwezig zijn. Daarnaast zijn de vertegenwoordigers van diverse toeleveranciers en in- en verkoopbureaus present om met u de laatste nieuwtjes uit te wisselen.

  Zoals in het voorgaande belicht groeit de Vaktentoonstelling uit tot een vakbreed evenement waarbij elke schakel in de keten kans krijgt van zich te laten horen en zich te profileren. Wij gaan er weer voor.

  Pieter Duin

nieuwsbrieven

Vaktentoonstelling met meet en greet afnemers