• Uitgelicht: kiemproeven

  Proeftuin Zwaagdijk voert voor de zaadsector kiemtellingen uit met verschillende doeleinden.
  Laboratorium proeven zijn mogelijk maar ook praktijkproeven op onze eigen locatie of elders in de praktijk. Met name het onderzoek naar kiemverbeteraars is de afgelopen jaren toegenomen. De kiemversterkers zorgen voor betere ontkieming van het zaadje of versterken de plant in de beginfase van de teelt.

  Naast het testen van kiemverbeteraars doet Proeftuin Zwaagdijk o.a. kiemtoetsen, tetrazolium beoordelingen en toetsen bruikbare planten. Met de eerst genoemde wordt het controleren van zaadpartijen op kiemkracht en kiemenergie bedoeld. Hiermee wordt de kwaliteit van het zaad bepaald. De proeven vinden onder geconditioneerde omstandigheden plaats of juist in praktijkproeven buiten.

  Een snelle toets om binnen enkele dagen de kiemkracht van een zaadpartij te bepalen is de Tetrazolium toets. Deze snelle toets is minder nauwkeurig dan een kiemtoets en is bedoeld om zo snel mogelijk een algemene indruk van de kwaliteit van een zaadpartij te krijgen.

  Met de toets bruikbare planten bedoelen we de beoordeling van de groeiende planten uit een zaadpartij op uniformiteit en de kwaliteit.  Het doel is de bruikbaarheid van het zaad te bepalen. Hieronder aantal foto’s van bruikbaarheidstoetsen.

   

nieuwsbrieven

Uitgelicht: kiemproeven