• Uitgangsmateriaal lelie uit de grond

    De lelieteelt wordt de laatste jaren geteisterd door de hardnekkige invloed van het PLAMV-virus (Plantiago Aziatica Mosaik Virus). Het virus kan razendsnel om zich heen grijpen en binnen een paar jaar een leliepartij vrijwel waardeloos maken. Het virus (potex-virus) wordt niet door bladluizen overgebracht maar voor een groot deel door mechanische handelingen rondom het rooien, spoelen, verwerken, schubben en ontsmetten van lelies. Veel winst kan behaald worden door het aantal handelingen bij het verwerken van de lelies zoveel mogelijk te beperken.

    In het verleden werd uitgangsmateriaal verkregen door speciale schubbollen te telen, die een laag percentage LMoV (lelie mozaiekvirus) en LSV (lelie symptoomloos virus) bevatten. Deze type virussen (poty-virussen) worden wel door bladluizen overgebracht. De leliebollen werden geschubd, geprepareerd en uitgeplant in de volle grond of de laatste jaren veel als kale schub uitgeplant in de volle grond. Vervolgens werd het materiaal gerooid en wederom uitgeplant om na 3-4 jaar leverbare bollen te produceren. Sinds de intrede van het PLAMV-virus is deze methode niet in alle gevallen bedrijfszeker en vaak ontoereikend met grote financiële gevolgen. De doelstelling van het onderzoek is om uitgangsmateriaal te produceren dat ‘vrij’ van PLAMV is, door zoveel mogelijk de virusoverdracht in de teeltcyclus te beperken. Indien met gezond plantmateriaal gestart wordt kan naar verwachting het virus binnen de perken gehouden worden (< 1% PLAMV).

    Afgelopen jaar is door een praktijknetwerk bestaande uit telers van lelie uitgangsmateriaal uit Drenthe, een start gemaakt met een nieuwe teeltwijze. Hiertoe is virusvrij materiaal op leliekisten geplant met als doel virusvrije schubbollen te telen. De verwachting is dat er geen verspreiding van PLAMV zal plaatsvinden omdat het uitgangsmateriaal vanaf planten tot een schubbol uitgroeit zonder dat er in de tussenliggende tijd gerooid wordt. Omdat uit onderzoek is gebleken dat PLAMV ook via de wortels overgebracht kan worden, wordt speciaal gekeken naar de teelt los van de ondergrond, waarbij de kisten op antiworteldoek geplaatst worden. In de proef zijn diverse potgrondcombinaties opgenomen om na te gaan of deze positieve invloed kunnen hebben op de groei. Tevens wordt de invloed van een 1-jarige kasteelt in het onderzoek meegenomen om extra bolgroei te genereren. Naast het onderzoek is het praktijknetwerk de automatiseringsmogelijkheden voor kistenteelt aan het inventariseren.

     

nieuwsbrieven

Uitgangsmateriaal lelie uit de grond