• Tulpenbroeierij blijft zich ontwikkelen

    De tulpenbroeierij blijft zich ontwikkelen, zoveel werd duidelijk tijdens het broeiseizoen op Proeftuin Zwaagdijk. In opdracht van broeiers, veredelaars en exporteurs onderzocht Proeftuin Zwaagdijk nieuwere tulpencultivars op hun broeieigenschappen en broeide daarnaast tulpen, hyacinten en narcissen af voor bloemenshows als Holland Flowers Festival, Lentetuin Breezand en Midwinterflora.
    Tweemaal werd een marktbroeishow georganiseerd bij Proeftuin Zwaagdijk. Tijdens de eerste marktbroeishow in januari was het een drukte van belang. Mede door een breed assortiment cultivars en een bijeenkomst assortimentsvernieuwing georganiseerd in samenwerking met LTO Groeiservice en FloraHolland. Veredelaars Jaap van Tuyl (Plant Research International uit Wageningen), Sam Veldboer (Hybris) en Rob Vreeburg (Remarkable) vertelden over hun drijfveren en achtergronden van hun veredelingsprogramma’s.

    Parallel aan de tweede marktbroeishow in februari vond de Agribeurs plaats. Hoewel de locatie van het Holland Flowers Festival dit jaar iets verder van de beurs was verwijderd, namen honderden vakgenoten de moeite om naar Zwaagdijk te komen. Ook dit jaar bleek de beurs een ideale plek om collega’s te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en kennis te nemen van ontwikkelingen en innovaties. De 32 standhouders presenteerden de bezoekers hun nieuwigheden voor de bloembollensector. In de kassen van Proeftuin Zwaagdijk waren de resultaten te zien van broeiproeven met o.a. led-licht en kokossubstraat.

    Voor de tulpentelers werd in samenwerking met LTO Groeiservice en Rabobank een bijeenkomst georganiseerd waarbij het thema ‘Het Nieuwe Telen’ centraal stond. Doelstelling van Het Nieuwe Telen is om in zeven stappen te komen tot een aanzienlijke energiebesparing. Tijdens de bijeenkomst bespraken diverse sprekers de ontwikkelingen van meerlagenteelt en alles wat hiermee samenhangt zoals klimaatsturing en belichting.

    Hoge energieprijzen, toenemende kwaliteitseisen, krappere marges en strengere milieu eisen blijven redenen om te blijven sleutelen aan de wijze van telen. Gedegen onderzoek is de basis voor verandering. Proeftuin Zwaagdijk is hier klaar voor.

nieuwsbrieven

Tulpenbroeierij blijft zich ontwikkelen