• DSC_0599Broeierij activiteiten Proeftuin Zwaagdijk sluiten af met Tulip Trade Event

  Proeftuin Zwaagdijk kijkt met een positieve blik terug op haar winteractiviteiten in de tulpenbroeierij. De Dag van de Tulp en de Vaktentoonstelling waren beide succesvol. Uit het bezoekersaantal blijkt dat dit leeft bij de telers en dat er potentie is om in de toekomst door te gaan met deze open dagen. Op het moment staan de tulpen voor het Tulip Trade Event in de kas. Het Tulip Trade Event is nieuw en vindt plaats bij diverse telers.

  Lees hieronder meer over de Dag van de Tulp, de Vaktentoonstelling en het Tulip Trade Event.

  Vaktentoonstelling groeit door
  Aan alle kanten is de Vaktentoonstelling dit jaar grootser uitgepakt: 25% meer bezoekers, aanwezigheid van de bloemenhandel en een groter aanbod workshops. De 3e editie van de Vaktentoonstelling werd van 18 tot en met 21 februari gehouden bij Proeftuin Zwaagdijk en blijkt een groeiende succesformule voor het gehele tulpenbollen- én bloemenvak.

  Nieuw dit jaar was een Meet en Greet van tulpenbroeiers en bloemenhandel tijdens de Tulpen TradeFair. Koos Heemskerk, lijnrijder uit Rijnsburg beet het spits af met een korte lezing over zijn bedrijf en het lijnrijden. Vervolgens kon er tussen de tulpen met elkaar worden gesproken. Ook een aantal verpakkingsbedrijven liet de laatste ontwikkelingen zien op het gebied van tulpenverpakkingen, wat de gesprekken meteen concreet maakte. Met meer dan 100 aanwezigen op deze ochtend kan een vervolg in 2017 niet uitblijven.

  Voor de tweede maal werd de Interpolis Tulpenprijs voor de meest potentiële broeitulp uitgereikt. Deze prijs krijgt inmiddels goede bekendheid en leverde dan ook een zaal vol met geïnteresseerden op tijdens de vakavond op donderdag 18 februari. Naast de vakavonden was er dit jaar ook een zeer uitgebreid programma van bijeenkomsten wat een goede combinatie blijkt met een bezoek aan de beurs en de marktbroeishow. Zo waren er succesvolle bijeenkomsten over ozontoepassing in de tulpenbroeierij, waterzuivering, MPS certificering en ICT.

  Dankzij de aandacht van de regionale media weten ook de consumenten de Vaktentoonstelling steeds beter te vinden. In het weekend hebben zo’n 800 consumenten de bloemenshow bewonderd.

  Een terugblik naar de Vaktentoonstelling met foto’s en een filmpje is te vinden op: www.vaktentoonstelling.nl/fotos De vierde editie van de Vaktentoonstelling vindt in 2017 plaats van 16 tot en met 19 februari.

  Vierde Dag van de Tulp succes
  Ook de Dag van de Tulp op vrijdag 29 januari werd goed bezocht met ruim 350 bezoekers. Deze dag is opgezet om een programma aan te bieden aan bollentelers waarin zij op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Dit gebeurt in samenwerking met Rabobank, PPO Lisse, FloraHolland, CNB, KAVB, GreenPort NHN, Clusius College, InHolland en Hobaho.

  De middag begon met de jaarvergadering van productgroep tulp en de KAVB. Vervolgens nam Vincent Cornelissen het woord, waarin hij de nieuwste teelt- en broeicijfers bekend maakte en sprak over ontwikkelingen in het vak. Als afsluiting kwam Han Fleuren van boomkwekerij Fleuren een interessante presentatie geven over zijn bedrijf en verassende innovaties daarin. Na een korte pauze kon men deelnemen aan één van de acht workshops. In de kas was een informatiemarkt opgezet waar 18 bedrijven zich presenteerden.

  Tulip Trade Event
  Van woensdag 30 maart tot en met vrijdag 1 april vindt de eerste editie van het Tulip Trade Event plaats. Het evenement is ontstaan door 8 bedrijven die de handen ineen hebben geslagen om de Nederlandse tulpenexportmarkt te promoten. De doelgroep is daarom voornamelijk buitenlandse afnemers.

  Bezoekers krijgen de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij de deelnemende bedrijven (allen in Noord- en Zuid-Holland gevestigd), waar men beschikbare handelspartijen in bloei laten zien. De laatste ontwikkelingen en meest interessante soorten worden getoond, evenals proeven die in samenwerking met Proeftuin Zwaagdijk zijn uitgevoerd. Deze proeven simuleren bijvoorbeeld de problemen van bladkiep en de gevolgen van vuil fust bij waterbroei.

  De proeven zijn te bekijken bij de deelnemende bedrijven van het Tulip Trade Event, namelijk P. Aker, Amsonia, Borst Bloembollen, Haakman Flowerbulbs, Holland Bulb Market, Nord Lommerse, P. Nelis en VWS Flowerbulbs. Voor meer informatie, updates en routebeschrijving kunt u terecht op www.tuliptradeevent.nl.

  TTE

nieuwsbrieven

Broeierij activiteiten Proeftuin Zwaagdijk sluiten af met Tulip Trade Event