• Residugedrag GBM in glasgroenten

    In verband met de toenemende residu eisen van supermarkten is het voor telers essentieel om meer te weten te komen over het residugedrag van gewasbeschermingsmiddelen. Supermarkten stellen dikwijls bovenwettelijke eisen aan de MRL. Diverse ketens gaan uit van 70% tot zelfs 50% van de MRL. Verder stellen zij als eis dat niet meer dan een x aantal actieve stoffen teruggevonden mag worden.

    Bij een toelatingsonderzoek voor een middel worden op basis van de gewenste dosering en veiligheidstermijn residu analyses uitgevoerd. Dergelijke proeven beperken zich tot het nemen van monster in de periode rondom en kort na de wettelijke veiligheidstermijn. Hiermee wordt slechts een beperkt inzicht verkregen in het residugedrag van een actieve stof.

    In opdracht van Productschap Tuinbouw doet Proeftuin Zwaagdijk daarom onderzoek naar het residugedrag van toegelaten middelen in tomaat, komkommer, paprika en aubergine. Het doel is het verkrijgen van een richtlijn voor het residugedrag van door telers geselecteerde middelen. Ruim na de veiligheidstermijn worden monsters genomen. Uiteindelijk kan de afbraakcurve bepaald worden.  Door de proeven te herhalen in verschillende perioden en op verschillende locaties zullen toevalstreffers worden uitgesloten. De proeven lopen door tot eind van dit jaar.

     

nieuwsbrieven

Residugedrag GBM in glasgroenten