• Proeftuin Zwaagdijk nieuwe binnenkomer in Hillenraad 100

    Proeftuin Zwaagdijk heeft een plaats in de Hillenraad100 verworven en wel plaats 90. De Hillenraad100 wordt samengesteld door met een kritische blik naar de meest toonaangevende ondernemingen in de glastuinbouwsector te kijken. Hieronder de toelichting van de Hillenraad.

    Beoordeling Hillenraad
    Liefhebbers van meer markt en minder overheid moeten met genoegen kennisnemen van de geschiedenis van deze nieuwkomer in onze lijst. Proeftuin Zwaagdijk startte in 1986 en al snel kwam er vanuit de overheid minder geld voor praktijkonderzoek. Bijna ging dit instituut ten onder, ware het niet dat het bestuur ervoor koos om als private organisatie door te gaan. De rest is geschiedenis. Vandaag de dag is Proeftuin Zwaagdijk een van de aanjagers van de Nederlandse innovaties in de tuinbouwwereld. Er wordt intensief onderzoek gedaan naar gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, ledverlichting, teeltsystemen, zaadbehandelingen en klimaatstrategieën. Stuk voor stuk zeer actuele vraagstukken.

    Vooral de activiteiten van de locatie Demokwekerij Westland hebben onze belangstelling. In hoeverre de onderzoeksresultaten van die locatie ook leiden tot echte doorbraken en innovaties is voor ons nog wat lastig te beoordelen. Feit is wel dat jaarlijks zo’n twaalfduizend telers en ‘agrarisch gerelateerde’ bezoekers uit binnen- en buitenland over de vloer komen. De deelname van Proeftuin Zwaagdijk aan het nieuwe Greenport Horti Campus maakt de toekomstambities duidelijk. De buitenlandse belangstelling heeft er ook toe geleid dat Proeftuin Zwaagdijk neerstrijkt in Azië; er zijn plannen om in Vietnam een vestiging te openen. Ook in andere landen is er belangstelling voor deze vorm van samenwerking in onderzoek. Wij gaan het allemaal eens met belangstelling volgen. Mooi om te zien dat deze hybride vorm van bedrijfsvoering zijn vruchten afwerpt in het post-PT tijdperk.

    Ronald Hand

nieuwsbrieven

Proeftuin Zwaagdijk nieuwe binnenkomer in Hillenraad 100