• Innovatief schermen

    Begin 2011 is Proeftuin Zwaagdijk een tweejaar durend onderzoeksproject gestart met een nieuw innovatief type schermdoek. Dit schermdoek met de naam OMBRA-DLS is ontwikkeld door het Limburgse bedrijf Contechma en het Duitse bedrijf Penn. Met dit doek kan een dynamische schaduw- en vochtregeling worden gerealiseerd.

    In de moderne glastuinbouw wordt in veel gewassen geschermd. Dit wordt o.a. gedaan om de temperatuur en het vochtniveau in een kas beter te kunnen regelen en vast te houden. In verscheidene schaduwminnende potplanten wordt echter in bepaalde periode van het jaar ook geschermd om de instraling van de zon in de kas te verminderen. In schaduw-minnende gewassen zoals bijvoorbeeld Anthurium of Spathiphyllum kan er namelijk ernstige bladschade optreden bij te hoge stralingniveaus.

    De huidige schermtechnieken in de glastuinbouw zijn vrij beperkt in functionaliteit. Er kunnen maar een paar filterniveaus worden gecreëerd en door het trek-duw-systeem ontstaan er in de kas vaak ongewenste luchtkieren. Het schermdoek van Contechma bestaat uit aluminium gecoate bandjes, met daar tussen pluizige vezels die ingebreid zijn met een UV-bestendige bicomponent polyester garen. Dit garen is zeer flexibel, waardoor je het kan op rekken tot wel 250 procent. Volgens de huidige productspecificaties kan je hiermee de lichtdoorlatendheid zeer nauwkeurig sturen van 8 tot 65 procent.

    Bij Demokwekerij Westland worden dit jaar proeven gedaan in Spathiphyllum. Er wordt hierbij vooral gekeken naar de teelttechnische mogelijkheden van het doek. Het doel is om het schermdoek te optimaliseren. Priva, Leen Huisman en Tint leveren o.a. input om de optimalisatie te realiseren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Sanders via 0228 56 31 64.

     

nieuwsbrieven

Innovatief schermen