• Fusarium in tulp-onderzoekfusarium1
  In het verleden is veel onderzoek gedaan naar zuur in tulpen. Het laatste grote project was in de jaren 0 van deze eeuw en heeft heel wat praktische tips voor de aanpak tegen zuur opgeleverd. Met name op het gebied van verwerking van de bollen na de oogst heeft ons inzichten opgeleverd als:
  – Spoelen leidt tot meer zuur dan zeven
  – Machinaal pellen leidt tot meer zuur dan met de hand pellen
  – Periode tussen rooien en pellen moet zo kort mogelijk worden gehouden, maar verdachte partijen moeten juist later verwerkt worden. Pellen negen weken na rooien geeft veel minder zuur dan drie weken na het rooien.
  – Het gebruik van koudstoom om bollen pelklaar te maken en liefst zo kort mogelijk heeft minder zuur tot gevolg.
  – Vroeger koelen leidt tot minder zuur dan later koelen
  – Droog de bollen na het spoelen minstens 24 uur bij 25 graden Celcius.

  Al deze maatregelen hebben echter niet kunnen voorkomen dat het jaar 2016 de boeken in zal gaan als een zuur jaar.

  Een aantal oorzaken hiervan zijn te danken aan de natuur: Een warme winter waardoor de zuurschimmel zich in de grond kon blijven ontwikkelen en de nieuwe bollen kon blijven voorzien van een hoge schimmeldruk.  Daarnaast was de grond het hele seizoen goed vochtig, een milieu waarin de schimmel zich wel voelt. Vooral tijdens de oogst was de grond vochtig en in combinatie met veel warmte waren dit ideale omstandigheden voor de zuurschimmel om toe te slaan. Tel hierbij op dat de bollen in zeer korte tijd rooirijp waren, waardoor in een te korte tijd de bollen gerooid, gespoeld, gedroogd en verwerkt moesten worden. Veel bedrijven hadden hiervoor tekort capaciteit. Dit had tot gevolg dat de bol onvoldoende weerstand kon opbouwen en daardoor niet beschermd was tegen de zuurschimmel.

  Zoals eerder genoemd had de zuurschimmel door de natuurlijke omstandigheden vrij spel zich explosief te ontwikkelen, waardoor de zuursporendruk zeer hoog was. Proeftuin Zwaagdijk is in samenwerking met studieclubs uit West-Friesland en de NOP in het afgelopen rooiseizoen onderzoek gestart naar het verlagen van de sporendruk in combinatie met spoelen van de tulpenbollen. De gebruikte methoden waren:
  – Gespoelde bollen drogen met ozon
  – Gespoelde bollen dompelen in de middelen zuiver chloor, waterstofperoxide en koper

  In de loop van het najaar worden de resultaten verwacht. Verder zullen de behandelde bollen worden afgebroeid om te kijken naar de na-effecten van de behandelingen.

  fusarium2fusarium3

nieuwsbrieven

Fusarium in tulp-onderzoek