• Drukbezochte bijeenkomst HNT

    Ruim tweehonderd tulpenbroeiers wisten 16 februari de weg naar Proeftuin Zwaagdijk te vinden. LTO Groeiservice had hier samen met Flynth en de KAVB een themabijeenkomst georganiseerd over Het Nieuwe Telen Tulp. Het programma was gevarieerd en startte met een presentatie van Niels Kreuk van tulpenbroeierij Maatschap Kreuk. Zij hebben het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in technologieën die behoren tot Het Nieuwe Telen. Zo telen zij in drie lagen op een eb en vloed systeem. Verder is o.a. LED verlichting geïnstalleerd. Het ontvochtigen van de kas wordt gedaan met een dubbel scherm en buitenluchtaanzuiging. Na een periode van inregelen van het systeem doet de kwaliteit van de tulpen niet onder voor tulpen geproduceerd op een enkele laag. Hieronder is een film te zien over het bedrijf.

    In de tweede presentatie gaf Jeroen Wiggers van Van der Laan Electrotechniek een aantal voorbeelden van toepassingen van LED in tulpenbedrijven. Hiernaast gaf hij nog een interessant beeld van de schommelingen in het kasklimaat onder invloed van verlichting.
    Galtjo Geertzema van Flynth vertelde vervolgens over zijn ervaringen met subsidieaanvragen voor Het Nieuwe Telen.

    Als laatste gaven Sebastiaan van Indigo Solutions en Bert Karel van Karel Bolbloemen inzicht in de ontwikkeling van automatisering. Vastgesteld werd dat met het koppelen van verschillende processen, zoals klimaat, logistiek en energiebeheer, besparingen zijn te halen. Onder andere het toepassen van een Enterprise Resources Planning systeem behoort tot de plannen. Na de bijeenkomst werd er goed gebruik gemaakt van de mogelijkheid de marktbroeishow en Innovatiebeurs te bezoeken.

     

nieuwsbrieven

Drukbezochte bijeenkomst HNT