• LEDCursusgroep neemt tweede LED cel Proeftuin Zwaagdijk in gebruik

  Inmiddels is de tweede LED cel opgeleverd bij Proeftuin Zwaagdijk waarin lichtrecepten getest kunnen worden. Zaadveredelingsbedrijven, toeleveranciers en telers in de klantenkring van de onderzoeksinstelling vragen meer en meer om onderzoek naar de invloed van LED op de kieming van zaden en groei van de plant. Proeftuin Zwaagdijk speelt hier op in door een nieuwe onderzoeksfaciliteit te ontwikkelen.

  De bouw van de tweede LED cel is in een stroomversnelling gekomen door de cursusgroep ‘Telen zonder daglicht’ van HAS Hogeschool. Deze cursus bestond uit vier middagen en vond plaats bij Proeftuin Zwaagdijk. De cursisten hebben proeven uitgevoerd met eigen plantmateriaal in de cel. Op initiatief van bedrijven in Seed Valley biedt de HAS deze cursus, behalve in haar vestigingen in Den Bosch en Venlo, nu ook in Noord-Holland Noord aan.

  Telen met LED in een gesloten ruimte biedt mogelijkheden voor versnelling van het veredelingsproces, het gelijkmatig telen van uitgangsmateriaal en ziektevrij teelt. Deze innovatieve vorm van plantenteelt vergt echter veel specialistische kennis over invloed van o.a. lichtkleur, -intensiteit en daglengte. Ook de bestuiving, het gedrag van ziekteverwekkers en de vochthuishouding in en om de plant verandert bij gebruik van LED-verlichting. Niet alleen bij veredelingsbedrijven, maar ook bij groente- en bloementelers is veel behoefte aan kennis over innovatieve LED strategieën.

  Het merendeel van de 21 cursisten aan Telen zonder daglicht was afkomstig van bedrijven in Seed Valley, de rest kwam van zaadbedrijven buiten de regio of van groente- en bloementelers. De belangstelling voor de opleiding was groter dan het aantal plekken in de klas, dus er wordt al gekeken naar een volgende editie, later in het jaar.

  In negen vakken konden de cursisten verschillende lichtrecepten creëren. De recepten kunnen rood, wit, verrood en blauw licht bevatten. Er kan gevarieerd worden in lichtintensiteit. Alle LED lampen in de cel zijn onafhankelijk van elkaar van 1 tot 100% dimbaar. Lichtwaardes kunnen real-time uitgelezen worden. De cel is gebouwd in samenwerking met Green Simplicity en Hortilux.

  De onderzoeksfaciliteit zal de komende tijd verder worden uitgebouwd. Wilt u gebruik maken van de LED faciliteiten of meer willen weten, neem dan contact op met Matthijs Blind van Proeftuin Zwaagdijk via matthijsblind@proeftuinzwaagdijk.nl of 0228-563164.

nieuwsbrieven

Cursusgroep neemt tweede LED cel Proeftuin Zwaagdijk in gebruik