• Chrysanten en Lisianthus op water

    Vanaf januari jl. doet Proeftuin Zwaagdijk onderzoek naar de mogelijkheden van de drijvende teelt van chrysant en Lisianthus. De eerste proef met chrysant is nu afgerond en de conclusie is dat deze erg succesvol verlopen is. Het oogstpercentage was ruim 99,5% en qua lengte, gewicht en (naoogst-)kwaliteit voldeed het product aan alle eisen.

    Er waren wel duidelijke verschillen tussen de objecten met betrekking tot de lengte, gewicht en de wortels bij de oogst. Zo waren de takken geteeld op verwarmd water (28-30°C) – ondanks dat ze zich aanvankelijk beter ontwikkelden – korter en minder zwaar dan takken geteeld op niet verwarmd water (22-24°C). De wortels in het niet verwarmde water oogden ook duidelijk gezonder dan de wortels in het verwarmde water. Dit impliceert dat het knelpunt voor de teelt van chrysant op water waarschijnlijk met name in de (warme) zomerperiode ligt en dit bevestigt eerdere ervaringen met de teelt van chrysant op alternatieve teeltsystemen. De tweede chrysantenproef is begin week 16 geplant.

    De proeven worden gedragen en begeleid door een groot aantal partijen: Botman Hydroponics (ontwikkeling drijvende teeltsystemen), Bovebo (teelt chrysant), Dekker Chrysanten (veredeling), Fred van Paassen (teelt chrysant), Kamer van Koophandel, KaRo (water- en desinfectietechniek), Van Egmond Lisianthus (opkweek) en Van Iperen (bemesting). Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een emissiearm, betrouwbaar en rendabel teeltsysteem.
    Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het project Kansen Kanon van de Provincie Noord-Holland en Kamer van Koophandel.

    Begin week 16 is de tweede proef met chrysant geplant.

nieuwsbrieven

Chrysanten en Lisianthus op water