• Het komende winterseizoen bruist Proeftuin Zwaagdijk van de activiteiten waarin de tulpenbroeierij centraal staat.

    Vanaf december tot en met april worden in Zwaagdijk tulpen, hyacinten, narcissen en bijgoed van het nieuwste assortiment afgebroeid. Hierbij is het voor de bollenkweker/broeier altijd weer een uitdaging net dat ras te vinden wat in zijn kraam past en liefst nog een goed rendement geeft ook. Gelukkig hebben we als hulp hierbij de marktbroeishows, zodat een broeier/kweker op basis van praktische informatie zijn keuze kan maken.

    De eerste marktbroeishow (10 ‘ 13 januari) vindt plaats in Lisse tijdens de Mechanisatietentoonstelling. De organisatie heeft een gekoelde ruimte ter beschikking gesteld en hier kunnen de allervroegste rassen op praktijkschaal aanschouwd worden.

    De tweede (27 en 28 januari) is bij Proeftuin Zwaagdijk. Zoals alle jaren wordt hierbij ook de eerste speciale tulpenkeuring gehouden, maar dit is niet het enige. In samenwerking met FloraHolland, LTO Groeiservice en Proeftuin Zwaagdijk wordt een themadag georganiseerd waarbij wordt ingegaan op de nieuwste ontwikkelingen in de tulpenbroeierij. In de vakbladen zal hierover de komende tijd meer gepubliceerd worden.

    De derde marktbroeishow wordt niet, zoals andere jaren, tijdens het Holland Flowers Festival gehouden, maar de week ervoor (16, 17 en 18 februari). Naast meer dan 200 nieuwe rassen zijn er dan ook diverse proeven op het gebied van ozon, klimaat en potgrond te bezichtigen. Ook de hieraan gelieerde bedrijven zullen aanwezig zijn.

    Al met al voor Proeftuin Zwaagdijk een druk broeiseizoen, maar dit is nog niet alles. Eens in de tien jaar wordt de wereldtentoonstelling Floriade gehouden en in 2012 is dat in Venlo. Proeftuin Zwaagdijk broeiproeven heeft de eer voor de openingstentoonstelling alle 17.000 snijtulpen af te broeien. We zijn heel blij dat we op deze manier ons visitekaartje kunnen afgeven als voorbode voor mogelijk de Floriade 2022 in Westfriesland.

nieuwsbrieven

Bloeiende broeiproeven Proeftuin Zwaagdijk