• Nieuwe veredelingsmethoden: wat kan en wat mag?
  KNPV-regiodebat donderdag 16 februari, Proeftuin Zwaagdijk

  Nieuwe veredelingsmethoden komen in snel tempo beschikbaar. Tussen klassieke kruisingen en transgenese ligt inmiddels een breed spectrum aan methoden die het mogelijk maken om gericht mutaties aan te brengen. Is het resultaat dan vergelijkbaar met een simpele mutant of met een transgene plant? Hoe werken deze methoden eigenlijk? Wat kun je ermee in een veredelingsprogramma? Wat is toegestaan? En wordt het dan ook geaccepteerd door de consument?

  Op 16 februari wordt bij deze interessante vragen over technologie, toepassing en regelgeving rond nieuwe veredelingsmethoden stilgestaan door drie sprekers. U verkrijgt een overzicht en kunt reageren op stellingen. Dr. Ernst van den Ende (directeur Plant Sciences Group, Wageningen University & Research) leidt het debat met de aanwezigen.

  Dit regionaal debat wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV), in samenwerking met Seed Valley en Plantum. Het valt samen met de Vaktentoonstelling Tulp, de vakbeurs en bloemenshow in Proeftuin Zwaagdijk, en is daarmee uitstekend te combineren. Doel van de bijeenkomst is het delen van kennis en versterken van netwerken tussen wetenschappelijk onderzoekers van universiteiten en hogescholen, R&D-staf uit de veredelingsbedrijven en de maatschappij.

  Programma
  14.00 – 14.30 Ontvangst en registratie
  14.30 – 14.50 Aanvang en toelichting op 125 jaar KNPV (dr. Piet Boonekamp, voorzitter KNPV)
  14.50 – 15.00 Korte kennismaking met Proeftuin Zwaagdijk (ing. Johan Kos, directeur)
  15.00 – 15.30 Keynote I: wat kán met nieuwe veredelingsmethoden? (dr. Nelleke Kreike, lector Green Biotechnology, Hogeschool Inholland)
  15.30 – 15.50 Keynote II: Praktijkvoorbeeld van een toepassing (nader te bepalen)
  15.50 – 16.10 Keynote III: Wat mág (en mag níet) met nieuwe veredelingsmethoden? (dr. Niels Louwaars, directeur Plantum)
  16.10 – 17.00 Plenair debat o.l.v. dr. Ernst van de Ende, directeur Plant Sciences Group, WUR
  17.00 – 18.00 Informele voortzetting van het debat onder het genot van een drankje
  18.00 – 19.00 (optioneel) Buffet
  Optioneel
  13.00 – 21.30 Bezoek aan de Vaktentoonstelling Tulp
  17.45 – 20.30 Avondprogramma: Big Data met prof. dr. Frans Feldberg (VU / Amsterdam Center for Business Analytics / Data Science Alkmaar

  Deelname en aanmelding
  Deelname is gratis, aanmelding is verplicht en kan via deze link. Leden en vaste KNPV-bezoekers kunnen inloggen met hun bestaande gegevens. Nieuwe bezoekers maken eerst een account aan. Aan de bijeenkomst kunnen maximaal 70 personen meedoen. Tijdens aanmelding kunt u tot uiterlijk maandag 13 februari kiezen of u aan het buffet wilt deelnemen

  Ook aanmelding voor het optionele avondprogramma is noodzakelijk, via de website van de vaktentoonstelling.

  Informatie: Roland Verweij, KNPV.

Nieuwe veredelingsmethoden: wat kan en wat mag?