• Proeftuin Zwaagdijk heeft een nieuwe onderzoekslocatie in de Wieringermeer gevonden voor haar akkerbouw proeven. De locatie is gelegen in Wieringerwerf aan de Medemblikkerweg. Deze stap is genomen nadat duidelijk werd dat Proefboerderij Oostwaardhoeve per 1 november is gestopt te bestaan.

    De nieuwe onderzoekslocatie bestaat uit 60 ha grond van Maatschap Sturm waarvan ongeveer 15 ha actief gebruikt gaat worden door Proeftuin Zwaagdijk. De grond is ingedeeld in percelen van verschillende grondsoorten. De percelen liggen op loopafstand van elkaar en zijn via paden goed bereikbaar. Een ander voordeel van de locatie is de ligging nabij snelweg A7. De eerste tarwe, gerst, rogge en triticale proeven staan inmiddels boven (foto). De jaarlijkse open dag zal weer plaats gaan vinden in juli, logischerwijs bij de nieuwe locatie aan de Medemblikkerweg. Proeftuin Zwaagdijk is verheugd weer een centrale plaats in de Wieringermeer gevonden te hebben voor het akkerbouw onderzoek.

    De Oostwaardhoeve was genoodzaakt om de activiteiten te stoppen omdat de pachter van de grond het contract heeft opgezegd en de gronden heeft teruggegeven aan de Domeinen. Deze rijksdienst is formeel eigenaar van de grond. Voor Proeftuin Zwaagdijk was de beslissing tot stoppen een aderlating. De proefvelden en faciliteiten werden altijd naar tevredenheid van Proeftuin Zwaagdijk en haar klanten gebruikt. 

    Tarwe, triticale, gerst en rogge proeven bij de nieuwe locatie voor onderzoek in akkerbouwgewassen te Wieringerwerf

Nieuwe locatie voor akkerbouw onderzoek in de Wieringermeer