• Galmijtenonderzoek in tomaat
  Afgelopen voorjaar heeft Proeftuin Zwaagdijk in samenwerking met van Iperen in opdracht van branche vereniging Agrodis en verschillende producenten van gewasbeschermingsmiddelen een effectiviteitsproef uitgevoerd op galmijt (Aculops lycopersici) in het gewas tomaat. Galmijt is een steeds groter probleem aan het worden in de tomatenteelt en telers, adviseurs en producenten zijn dan ook hard opzoek naar een oplossing. Deze mijt, die vanaf vorig jaar in zowel de belichte als onbelichte tomatenteelt voor problemen zorgt, kan zich zeer snel vermeerderen en wordt op alle gewasdelen aangetroffen. Zodra er een aantasting is geconstateerd is het een hele strijd om de aantasting onder controle te houden.

  In een onderzoeksafdeling van de Demokwekerij Westland zijn het afgelopen voorjaar totaal 11 groene en chemische middelen getest op de galmijt Aculops lycopersici.
  Naast deze effectiviteitsproef heeft Proeftuin Zwaagdijk ook gekeken naar de verspreiding en ontwikkeling van de galmijt. Opvallend was dat deze mijt bij een flinke aantasting op alle onderdelen in een kas aanwezig is. Zowel op gewasdraden, kasopstanden, teeltgoten maar ook op insecten kan deze mijt zich vestigen. Strakke hygiënische maatregelen zijn dan ook hard nodig om de aantasting in de kas onder controle te houden en verder verspreiding te voorkomen.

  De komende maanden zal Proeftuin Zwaagdijk o.a. in samenwerking met telers en LTO glaskracht het onderzoek naar nieuwe bestrijdingsstrategieën op deze mijt voortzetten.

  Bron: KAS TuinbouwCommunicatie, www.tomatennet.nl

   

   

Galmijtenonderzoek in tomaat