• ‘Duurzaamheid’ thema tijdens open middag tulp in Zwaagdijk

  Proeftuin Zwaagdijk en Agrifirm organiseren op woensdag 6 juni de jaarlijkse open middag tulp op het proefveld tegenover Proeftuin Zwaagdijk. Dit keer met het thema ‘duurzaamheid’; wat is de status van groene middelen binnen de bollenteelt en hoe werkt het indienen van een aanvraag? Wat is de toekomst van chemie en welke alternatieven zijn er?
  Voor de licentieverlenging staan een drietal lezingen, demonstraties van diverse veldspuiten en een rondgang langs de proefvelden op het programma.

  Programma
  U bent van harte welkom vanaf 13:00 uur. U kunt zich ter plekke in schrijven voor de verlenging van uw spuitlicentie, thema ‘teelt’. Tijdens de open middag heeft u twee keer de mogelijkheid een lezing bij te wonen, namelijk om 13.15 uur en om 15:00 uur.

  Duurzaamheid versus gewasbescherming
  Diverse partijen houden een lezing over het thema duurzaamheid. De bloembollensector staat voor grote uitdagingen om in de toekomst te kunnen blijven produceren en leveren. Groene gewasbeschermingsmiddelen vullen een deel van het wegvallen van het huidige middelen pakket in door de verminderende beschikbaarheid van traditionele gewasbeschermingsmiddelen. Tijdens de lezingen wordt de laatste stand van zaken rondom groene gewasbescherming door Bayer toegelicht. BASF besteedt aandacht aan de mogelijkheden van geurstoffen in de boldompeling.

  Proefveld
  Proeftuin Zwaagdijk schenkt op de open middag aandacht aan de problemen rond het TVX-virus. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de oorzaken van de virusverspreiding.
  Medewerkers van Agrifirm lichten het onderzoek toe van bolontsmetting, virusbeperking en vuur-, en onkruidbestrijding. Bepaalde insecticiden staan ‘onder druk’. Tijdens de open middag toont Agrifirm, aan de hand van verschillende proeven, hoe hiermee om te gaan. Tevens laat Agrifirm zien wat de toegevoegde waarde is van plantversterkers en hulpstoffen aan de huidige vuurbestrijding en bolontsmetting.
  ADAMA sluit aan met een proef tegen vuur. Een nieuw ontwikkelt middel wordt in combinatie met gangbare middelen vergeleken bij de bestrijding van deze schimmel. Ook Syngenta is aanwezig met een proefveld waarin vuur wordt aangepakt.

  Op de proefvelden zijn mechanisatiebedrijf Zonna en Wit Flowerbulbs B.V. aanwezig met respectievelijk de Horsch en de Maggrow veldspuit om een demonstratie te geven. Tevens geeft Bayer Crop Science een spuitkastdemonstratie. Hierbij wordt het spuitbeeld van de diverse spuitdoppen zichtbaar gemaakt.

  Spuitlicentieverlenging
  Tijdens de open middag is er gelegenheid tot verlenging van uw spuitlicentie, thema ‘teelt’. U dient minimaal van 13:00 – 16:30 uur aanwezig te zijn en de lezingen en proefvelden te bezoeken. De kosten bedragen € 45,- excl. BTW (verrekening vindt achteraf plaats). Opgeven kan ter plekke. Vergeet niet uw geldige spuitlicentiepas mee te nemen!

  Locatie open middag Zwaagdijk: Tolweg 13 (Proeftuin Zwaagdijk), Zwaagdijk-Oost
  Openingstijden: 13:00-17:00 uur

‘Duurzaamheid’ thema tijdens open middag tulp in Zwaagdijk