• De afgelopen 11 jaar is er veel veranderd bij Demokwekerij Westland, gevestigd aan de Zwethlaan in Honselersdijk. Zowel in het aantal bezoekers als in de diversiteit van werkzaamheden en activiteiten zijn er door de jaren heen flinke stappen gemaakt.

  Om het voor een ieder duidelijk en overzichtelijk te houden zal Demokwekerij Westland zich voortaan profileren vanuit drie speerpunten: demonstratie, onderzoek en kennisoverdracht. Deze speerpunten zijn ook duidelijk terug te zien op de nieuwe website die maandag 17 december is gelanceerd. De bezoekers van de website zullen op de hoogte worden gehouden van diverse ontwikkelingen door middel van video, foto’s en nieuwsberichten. Bezoek de website via www.demokwekerij.nl

  Waar het in de beginjaren van Demokwekerij Westland vooral draaide om kwekers direct in contact te brengen met technische toeleveranciers, is het tegenwoordig een breed innovatie-, onderzoek-, en kennisplatform in de glastuinbouw. Demokwekerij Westland is de verbindende schakel tussen het bedrijfsleven, kwekers, onderzoeksinstellingen, technische toeleveranciers, onderwijs, gemeenten en overheden.

  Speerpunten Demokwekerij Westland:

  1. Demonstratie
  Op 5.000 m2 geven 25 participerende bedrijven door middel van productpresentaties een compleet overzicht van alle technieken die nodig zijn om een kwekerij in te richten (Inhouse Technology).

  2. Onderzoek
  In 41 teeltafdelingen worden onderzoeken in samenwerking met Proeftuin Zwaagdijk en TNO uitgevoerd. Deze onderzoeken worden onder andere uitgevoerd op het gebied van techniek, gewasbeschermingsmiddelen en teeltsystemen om op gewasniveau de effecten hiervan te toetsen.

  3. Kennisoverdracht
  Door actieve samenwerking met alle relevante partijen in de sector, wordt er door middel van cursussen, evenementen, onderwijs, presentaties, excursies en open dagen kennis uitgewisseld.

  Bezoekers
  Door de toenemende activiteiten is ook het bezoekersaantal fors gestegen. In 2008 wisten 3.700 bezoekers de Demokwekerij te vinden. In 2009 en 2010 stegen de bezoekersaantallen van 5.700 naar respectievelijk 8.700 bezoekers. De afgelopen twee jaar kwamen er zo’n 22.000 mensen op bezoek, waarbij het aantal internationale bezoekers is gestegen.

  Toekomst
  De komende jaren zal Demokwekerij Westland de focus leggen op kennisoverdracht en het samenbrengen van innovatieve bedrijven, onderwijs en onderzoek ter promotie van de Nederlandse tuinbouwtechniek zowel in Nederland als wereldwijd.Demokwekerij Westland lanceert nieuwe website