• Proeftuin Zwaagdijk en Agrifirm Plant organiseren op woensdag 26 augustus een open middag lelie en zantedeschia bij het proefveld van Floratuin Julianadorp. De open middag staat in het teken van innovatie in de teelt. De lezingen gaan over het resetten van de bodem, mijtbestrijding en bij zantedeschia over verzoling. Op het proefveld zijn teeltspecialisten aanwezig om onderzoek toe te lichten. Daarnaast geven een aantal bedrijven bij het proefveld inzicht in de laatste ontwikkelingen in precisielandbouw. De open middag is van 13:00 uur tot 17:00 uur en vindt plaats aan de Rijksweg 85 te Julianadorp. De bijeenkomst telt mee voor spuitlicentieverlenging. 

    Bodem resetten en mijten
    Het programma start om 13:15 uur met een lezing van Aaldrik Venhuizen, R&ampD manager bij Agrifirm Plant, over bodem resetten. Bij bodem resetten worden 100% plantaardige Herbie-korrels of vloeistoffen ingebracht in de bodem, gevolgd door het afdekken van de bodem met een folie gedurende 1 tot 8 weken, afhankelijk van temperatuur en te bestrijden ziekten. Na deze periode is de grond vaak geheel vrij van ziekten en plagen als aaltjes, schimmels en insecten. Kortom een biologische alternatief voor grondontsmetting of inundatie. De tweede lezing voor lelietelers gaat over een nieuwe methode van mijtbestrijding.  De sector beschikt op het moment over beperkte mogelijkheden voor mijtbestrijding. Tijdens de lezing wordt een nieuwe bestrijdingsmethode toegelicht.

    Teeltonderzoek lelie
    Op het proefveld kunnen bezoekers met eigen ogen aanschouwen welke innovatieve ontwikkelingen gaande zijn in de lelieteelt. In de proeven worden bestaande en vernieuwende teeltstrategie

Bodem resetten, mijten en verzoling thema’s tijdens open dag lelie en zantedeschia