• Afstudeeronderzoek koolmot

    Ik ben Laura Cattelani en ik doe mijn afstudeerstage en scriptie bij Proeftuin Zwaagdijk. Ik studeer Toegepaste biologie aan de Aeres hogeschool in Almere. Ik woon in Monnickendam en ik ben 22 jaar. In mijn vrije tijd rij ik graag paard en ben ik graag creatief bezig.

    Ik doe tijdens deze stage onderzoek naar koolmot (Plutella xylostella). Dit onderzoek is een onderdeel van het project naar een duurzame koolteelt-2. Doel is het vaststellen van overwintering van de koolmot in Nederland. Dit wordt gedaan door het uitvoeren van een literatuurstudie waarbij er kennis over de koolmot wordt verzameld. Daarnaast voer ik proeven in het veld uit. Op 6 verschillende locaties in de buurt van Proeftuin Zwaagdijk zijn gaaskooien geplaats om de overwinterende motten te vangen; a) Op een gefreesd perceel waar kool heeft gestaan, b) op een geoogst perceel waar de stronken weer bladeren vormen, c) op een geoogst perceel waar de stronken niet uitlopen, d) in bosschage naast een koolperceel, e) in de talud van een koolperceel en f) in een perceel met niet geoogste koolplanten. Naar aanleiding van de literatuurstudie verwacht ik dat het mogelijk is dat de koolmot in Nederland overwintert.

    In de loop van het seizoen zal op een aantal locaties drie verschillende lokstoffen voor de koolmot getest worden. Hiermee beantwoorden we de vraag welke lokstof (feromoon verhouding) het meest aantrekkelijk is en of de aantrekkelijkheid van de lokstof gebiedsafhankelijk is.

Afstudeeronderzoek koolmot